ЗАГАЛЬНОНАЦІОНАЛЬНИЙ УРОК ПАМ’ЯТІ

29 вересня учні та вчителі Ліцею приєдналися до загальнонаціонального уроку пам’яті, приуроченого до 80-х роковин трагедії в Бабиному Яру.

 babyn yar

Історична довідка

Наприкінці вересня у Києві на стінах будинків, огорожах і стовпах з'явилися оголошення з текстом українською, російською і німецькою мовами: «Всі євреї міста Києва і його околиць повинні з'явитися в понеділок 29 вересня 1941 року до 8 години ранку на ріг Мельникової і Дегтярівської вулиць (біля кладовища). Взяти з собою документи, гроші, цінні речі, а також теплий одяг, білизну тощо. Хто з євреїв не виконає цього розпорядження і буде знайдений в іншому місці, буде розстріляний». Маса людей, які рухалися з різних районів міста, зливалася в один потік на вул. Мельникова. У людей відбирали всі документи та цінності. Потім євреїв примушували роздягатися і через проходи в насипі виводили до краю яру, на протилежному боці якого на спеціально обладнаній дерев'яній платформі сидів кулеметник.

У різних публікаціях даються різні цифри загальної кількості знищених у Бабиному Яру – приблизно від 70 000 до 150 000 осіб а даними історика, провідного наукового співробітника Музею історії Києва, відповідального секретаря Громадського комітету для вшанування пам'яті жертв Бабиного Яру Віталія Нахмановича, за весь час німецької окупації у Бабиному Яру були розстріляно 90-100 000 людей, з них приблизно 65-70 000 євреїв.

Херсонський ліцей №51 © 2014 - 2024 Всі права застережені..
зроблено photografica