ДО 240-РІЧЧЯ ХЕРСОНА: ОНОВЛЕНО ЕКСПОЗИЦІЮ МУЗЕЮ

До 240-ї річниці народження міста Херсона у Музеї історії міста Херсона при навчально-виховному комплексі №51 оновлено експозицію та встановлено нові стенди, присвячені історії Херсона початку ХХ століття.

У ХХ столітті місто продовжує розвиватись та модернізуватись, з’являється Херсонський морський порт, відкривається залізничний вокзал, починає функціонувати електростанція, телефонне сполучення, будуються фінансові установи та інше.

Історична довідка

Важливим кроком для розвитку економіки Херсона було будівництво судноплавного каналу руслом Дніпра та Лиману від міста Херсона до Чорного моря (близько 90 км), 1901 р. став новим днем народження Херсонського міжнародного морського порту. Вже в 1905 р. звідси до портів Західної Європи відійшло 125 суден із зерном (головним чином з пшеницею, ячменем, житом і вівсом) – 22,5 млн. пудів. Через Херсон йшла також каботажна торгівля між портами Дніпровського і Чорноморського басейнів. З кожним роком збільшувалися зовнішньоторговельні обороти Херсонського порту. Перед першою світовою війною максимальним з вивезення зерна був 1911 р., коли на 239 судах в країни Західної Європи було відправлено 59,6 млн. пудів хліба. Із-за кордону ввозилася в великих кількостях покрівельна черепиця.

У зв’язку з відкриттям порту прискорилося питання з будівництвом залізничної гілки від Миколаєва до Херсона. 15 жовтня 1907 р. відкрилося регулярне залізничне сполучення. У 1915 р. залізничну гілку проведено до порту.

Після реформування місцевих органів влади у 1870-х р., поступово почало поліпшуватися міське господарство: у 1887 р. вступив у дію водогін, у 1897 – телефонні лінії зв’язку у 33 версти. У 1908 р. дала струм міська електростанція.

На початку XX ст. в Херсоні відкрилися відділення Петербурзького міжнародного банку. Значні капітали зосереджувалися в міському громадському банку, відділенні Державного банку, товаристві взаємного кредиту.

Перша світова війна негативно позначилася на економічному, суспільно-політичному і культурному житті міста. Промисловість занепала, на повну потужність працювали лише підприємства, що виробляли військову продукцію. Наприклад, верф Вадона спільно з створеними в Херсоні філіями Путиловського і Петроградського металевого заводів збирала ескадрені міноносці. 

kherson xx beg 1 

 kherson xx beg 2

Херсонський ліцей №51 © 2014 - 2024 Всі права застережені..
зроблено photografica